torsdag 24 november 2011

Världsvan författare gästar filborna

Världsvan författare gästar Filborna
Vi kommer in i klassrummet och möts av en glad och entusiastisk kvinna som nervöst väntar på att få börja. Emmy är författaren av boken ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” som är hennes debutbok. Hon är för tillfället bosatt i Malmö med sin polska man och nyfödda tvillingar. Emmy börjar föreläsningen med att berätta sitt livs historia och vi får genast veta hur världsvan hon är.

Boken handlar i stora drag om hennes egen uppväxt med en polsk släkt. Hon säger själv att hon är lat och fantasilös och därför skrivit om många personliga händelser med en liten tvist. Boken handlar om en tjej som växer upp med en polsk mamma och polsk släkt. Boken beskriver tydligt hur mycket hon skäms över att hennes familj är annorlunda och har knasiga polska traditioner och normer.

Hur lång tid tog det för dig att skriva boken?
Stolt svarade hon att det bara tog tre månader och förklarade på att hon skriver snabbt och att orden bara kom.

Finns det något i boken du skulle vilja ändra så här i efterhand?
Hon var inte nöjd med kompisscenerna. Eftersom boken utspelar sig 1989 så var hon inte säker på hur språket mellan ungdomarna i boken stämmer överens med hur ungdomar idag pratar med varandra. Hon påpekar även att hon borde tagit med pappan mer i boken än vad hon gjorde.

Hon vänder sedan på frågan och säger att hon fick ändra slutet p.g.a. att det inte var barnvänlig. Därför kände hon att slutet blev lite hastigt skrivet när 40 sidor av det tänkta slutet försvann.
Emma Abrahamssons bok handlar om, enligt henne själv, hennes egen uppväxt hur det är att växa upp med en polsk mamma.

Hur reagerade familjen på boken?
Emmy skrattar lite generat och tittar upp i taket. ”Mamma blev fly förbannade och vi pratade inte på tre månader”. Det plågar henne fortfarande och hon erkänner att hon till viss del ångrar att hon skrev boken. Trots det kan hon inte riktigt förstå varför hennes mamma reagerade så starkt. Enligt Emmy var det en kärleksförklaring till hennes mamma.

Vi ställer följdfrågan, om hon ångar att hon skrev boken?
”Ibland, ibland inte. Jag har skuldkänslor, men på ett sätt blev det som en hämndaktion för allt jag fick gå igenom när jag växte upp”, säger hon med ett leende på läpparna. Hon säger också att boken är ett icke diskuterat samtalsämne med familjen. Även om boken har skapat problem inom familjen hoppas hon att den kan ha hjälpt andra i samma situation.

I boken hade Alicja en dröm om att bli polis, var det en dröm du själv har haft?
”När jag var mindre var det faktiskt en dröm jag hade. Polacker har en ganska negativ inställning till poliser för de gillar att tänja på gränserna lite. Jag och andra sidan gillar att följa regler och drömde därför om att bli polis”.

Emmy har redan många nya projekt på gång. Snart kommer hennes bok ut på filmduken och hon jobbar hårt med manuset. Hon säger att det är en stor utmaning eftersom Alicja är en väldigt passiv person i boken och som huvudroll måste hon vara mer aktiv. Hon har även skrivit klart den första boken i trilogin som kommer ut hösten 2012. De böckerna kommer handla om Filippa Karlsson som försöker komma in på en av världens bästa scenskolor som ligger i London. Dessa böcker återspeglar sig på personliga händelser ur Emmys liv i London.
Man kan konstatera att hon är en ambitiös och hårt arbetande kvinna med tvillingar, nya böcker och film på gång. Hon och hennes man planerar även att flytta till Tanzania i Afrika, för där är människorna gladare säger hon med ett gapskratt.

1 kommentar:

  1. Jätteroligt att läsa era intervjuer! Förutom en entusiastisk författare så var ni ju ett antal entusiastiska elever också :)- som fyllde på med intressanta frågor allt eftersom Emmy berättade.
    Spännande samspel.
    Det lät faktiskt lite tufft med de interna familjerelationern efter bokdebuten ...

    SvaraRadera